Bolsa de PD em Engenharia Química na Poli/USP

Post doctoral fellowship in Chemical Engineering at Poli/USP

Nº: 971

Área de conhecimento: Engenharia

Field of knowledge: Engineering

Nº do processo FAPESP: 2013/07914-8

FAPESP process: 2013/07914-8

Título do projeto: FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos

Project title: FoRC - Food Research Center

Área de atuação: Engenharia Química

Working area: Chemical Engineering

Pesquisador responsável: Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco

Principal investigator: Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco

Unidade/Instituição: Escola Politécnica / USP

Unit/Instituition: Escola Politécnica / USP

Data limite para inscrições: 27/11/2015

Deadline for submissions: 2015-11-27

Publicado em: 16/11/2015

Publishing date: 2015-11-16

Localização: Escola Politécnica, São Paulo

Locale: Escola Politécnica, São Paulo

  • Resumo Summary

    O Centro de Pesquisa em Alimentos (FoRC) é um Centro de Pesquisa, Inovação e Difusão (CEPID) criado em julho de 2013 com apoio FAPESP para pesquisa multidisciplinar em Alimentos e Nutrição.

    O objetivo do FoRC é abordar os principais desafios globais e desenvolver pesquisa fundamental, estratégica e aplicada, a nível internacional, beneficiando o agronegócio brasileiro, consumidores, responsáveis por políticas públicas e agências reguladoras, promovendo um grande impacto sócio-econômico no país.

    Os projetos de pesquisa estão agrupados em quatro pilares: 
    1) Sistemas Biológicos em Alimentos; 
    2) Alimentos, Nutrição e Saúde; 
    3) Segurança e Qualidade dos Alimentos; 
    4) Novas Tecnologias e Inovação.
     
    O FoRC dispõe de uma bolsa de Pós-Doutorado no Laboratório de Engenharia de Alimentos (LEA) da Escola Politécnica da Universidade de São Paulo (USP) para desenvolvimento do plano de pesquisa "Evaluation of the continuous flow microwave processing of liquid foods", referente ao Eixo 4 (Novas Tecnologias e Inovação).

    A oportunidade está aberta a recém-doutores, portadores do título há no máximo sete anos e com destacado desempenho, nas áreas de Engenharia Química ou Engenharia de Alimentos, para desenvolvimento de pesquisa sobre o processamento contínuo de alimentos líquidos usando tecnologia de micro-ondas, com o intuito de estudar e modelar o aquecimento dielétrico e o histórico de tempo-temperatura no processo e também avaliar o efeito letal e a degradação de atributos de qualidade para determinação de condições ótimas de processamento.

    Está previsto um estágio no exterior - no Food Science and Technology Department do College of Agricultural and Environmental Sciences, University of California, Davis, EUA - para participação no projeto "Effect of microwave heating on functional properties and overall quality of human milk", sob supervisão da Profa. Daniela Barile.

    Requisitos
    (a)
    Título de doutor em Engenharia Química, Engenharia de Alimentos ou Ciência e Tecnologia de Alimentos; 
    (b) Produção científica significativa em periódicos indexados e em conferências;
    (c) Fluência na língua inglesa; 
    (d) Motivação e capacidade de trabalhar em equipe; 
    (e) Habilidade para trabalhar em planta piloto com equipamentos de pequeno e médio porte; 
    (f) Entendimento de fenômenos de transporte e fundamentos de reatores tubulares. 

    Documentação para inscrição
    (a)
    Carta de apresentação e motivação;
    (b) Súmula Curricular conforme roteiro disponível em www.fapesp.br/5266
    (c) Cópia do diploma de Doutor;
    (d) Cartas de recomendação (uma ou duas). 

    Inscrição
    O candidato deverá enviar sua documentação para forc@usp.br, colocando no assunto "FoRC PD Microwave". As cartas de recomendação devem ser enviadas diretamente pelo autor para forc@usp.br.

    Resultado
    O resultado do processo seletivo será divulgado até o dia 4/12/2015, por meio eletrônico.

    O selecionado receberá bolsa de Pós-Doutorado da FAPESP, no valor de R$ 6.143,40 mensais, pelo período de 24 meses, na condição de dedicação exclusiva ao projeto e aprovação de relatórios. A bolsa contempla um Auxílio Instalação para pesquisadores que precisem mudar para a cidade de São Paulo, Brasil, sede da instituição. 

    Detalhes sobre o Auxílio Instalação e mais informações sobre a bolsa: www.fapesp.br/bolsas/pd.

    The Food Research Center (FoRC) is a Research, Innovation and Dissemination Center (RIDC) created in July 2013 with support from the São Paulo Research Foundation (FAPESP) for multidisciplinary research in Food and Nutrition. 

    The goal of FoRC is to address key global challenges and develop internationally-ranked fundamental, strategic and applied research, benefiting Brazilian agribusiness, consumers, policymakers and regulatory agencies, promoting socio-economic development in the country. 

    The research projects are grouped into four pillars: 
    1) Biological Systems in Food; 
    2) Food, Nutrition and Health;
    3) Safety and Food Quality;
    4) New Technologies and Innovation.

    The FoRC has a post-doctoral fellowship in the Laboratory of Food Engineering (LEA) at the Polytechnic School of the University of São Paulo to develop the research plan "Evaluation of the continuous flow microwave processing of liquid foods" in the Research Axis 4 (New Technologies and Innovation).

    The opportunity is open to newly qualified doctors (for no more than seven years) with outstanding performance in the areas of Chemical Engineering or Food Engineering, for the development of research on the continuous processing of liquid foods using microwave technology, in order to study and to model the dielectric heating and temperature-time history in the process and evaluate the lethal effect and degradation of quality attributes to determine optimum processing conditions.

    During the post-doctoral period, a research internship is planned at the Food Science and Technology Department of the College of Agricultural and Environmental Sciences, University of California, Davis, USA, to participate in the project "Effect of microwave heating on functional properties and overall quality of human milk", under supervision by Prof. Daniela Barile.

    Requirements
    (a)
    PhD degree in Chemical Engineering, Food Engineering or Food Science and Technology;
    (b) Significant scientific production in indexed journals and conferences; 
    (c) Fluency in English;
    (d) Motivation and ability for teamwork;
    (e) Ability to work in a pilot plat with small and medium sized equipment;
    (f) Knowledge of transport phenomena and fundamentals of tubular reactors. 

    Documentation for application
    (a)
    Letter of introduction and motivation;
    (b) Curriculum Vitae (maximum of four pages) including academic background, a list with up to 10 most important and relevant publications and link to MyResearchID or ORCID;
    (c) Copy of PhD certificate;
    (d) Letters of recommendation (one or two). 

    Application and deadline
    Candidates should submit their documentation to forc@usp.br with subject "FoRC PD Microwave"’. Recommendation letters should be sent directly by the author to forc@usp.br. The deadline for receiving all documentation is November 27th, 2015.

    Result
    The result of the selection process will be announced until December 4th, 2015, by electronic means.

    The selected candidate will receive a Post-Doctorate fellowship support from FAPESP, amounting to R$ 6,143.40 per month for 24 months, provided exclusive dedication to the project and approval of research reports. The fellowship features a setup support for researchers who need to move to the city of São Paulo, Brazil, the institution's headquarters. 

    More information about the fellowship can be found at: www.fapesp.br/en/5427.