Bolsa de PD em pesquisa com alimentos

Post doctoral fellowship in food research

Nº: 750

Área de conhecimento: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Field of knowledge: Food science and technology

Nº do processo FAPESP: 2013/50506-8

FAPESP process: 2013/50506-8

Título do projeto: Bioactive components from by-products of food processing used in a synbiotic approach for improving human health and well-being (BioSyn)

Project title: Bioactive components from by-products of food processing used in a synbiotic approach for improving human health and well-being (BioSyn)

Área de atuação: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Working area: Food Science and Technology

Pesquisador responsável: Susana Marta Isay Saad

Principal investigator: Susana Marta Isay Saad

Unidade/Instituição: Faculdade de Ciências Farmacêuticas / Universidade de São Paulo

Unit/Instituition: Faculdade de Ciências Farmacêuticas / Universidade de São Paulo

Data limite para inscrições: 28/01/2015

Deadline for submissions: 2015-01-28

Publicado em: 17/12/2014

Publishing date: 2014-12-17

Localização: Faculdade de Ciências Farmacêuticas, São Paulo

Locale: Faculdade de Ciências Farmacêuticas, São Paulo

  • Resumo Summary

    O projeto temático "Bioactive components from by-products of food processing used in a synbiotic approach for improving human health and well-being (BioSyn)", financiado pela Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo e Danish Council for Strategic Research possui uma oportunidade de bolsa de pós-doutorado para pesquisa na Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo.

    O projeto tem como objetivo principal o aproveitamento de resíduos do processamento de frutas e de outros vegetais e a recuperação de seus componentes bioativos para sua incorporação em alimentos funcionais, em particular alimentos simbióticos (probióticos + prebióticos), para o consumo humano.

    A oportunidade está aberta a portadores de título de Doutor há, no máximo, 7 anos, com destacado desempenho na área de verificação de efeitos benéficos à saúde de produtos probióticos e/ou prebióticos de origem vegetal. Adicionalmente, espera-se que o(a) candidato(a) tenha experiência no desenvolvimento de produtos fermentados à base de soja, ensaios de resistência de microrganismos probióticos às condições gastrintestinais simuladas in vitro e na condução de ensaios em animais e humanos. É de suma importância que os candidatos apresentem importante produção cientifica na área e que comprovem sua expertise.

    O pós-doutorado tem previsão para 24 meses. O valor da bolsa será de acordo com o estipulado para Pós-Doutor pela FAPESP (www.fapesp.br/3162).

    Os candidatos interessados devem entrar em contato com a coordenadora do projeto, Profa Dra Susana Marta Isay Saad, através do email susaad@usp.br, anexando carta de interesse, súmula curricular conforme roteiro disponível em www.fapesp.br/5266, cópia do diploma de doutor, carta de referência e 5 artigos científicos de sua autoria publicados mais importantes na área em que o projeto está inserido até a data de 28/01/2015.

     

    The thematic project "Bioactive components from by-products of food processing used in a synbiotic approach for improving human health and well-being (BioSyn)", funded by FAPESP São Paulo Research Foundation and Danish Council for Strategic Research has an opportunity for a post-doctoral fellowship at the School of Pharmaceutical Sciences – University of São Paulo (São Paulo, SP, Brazil).

    The main objective of the project is to improve sustainability of food processing by delivering the novel bioactive components from food by-products and waste that alone or in combination with already acknowledged probiotic bacteria can be used to improve human health and well-being.

    The application for post-doctoral (PD) fellowship is allowed for candidates who have concluded their doctorate less than seven years before the beginning of the PD fellowship, with high performance in the area of investigating the beneficial health effects of probiotic and/or prebiotic vegetable-based products. Additionally, it is expected that the candidate has experience in the development of fermented soy-based products, in vitro assay of probiotic survival under simulated gastrointestinal conditions and in conducting tests in animals and humans. This experience should be demonstrated by the candidate through scientific papers published by his/her in this area.

    The post-doctoral fellowship is granted for 24 months and the stipend of this fellowship will be in accordance with FAPESP (www.fapesp.br/3162).

    Interested candidates should contact the project coordinator, Prof. Dr. Susana Marta Isay Saad by email susaad@usp.br, attaching a letter of application, the curricular summary (www.fapesp.br/5266), a copy of the PhD degree certificate, a letter of recommendation and 5 scientific articles published by the candidate, which are relevant in the project area until 28/01/2015.