Bolsa JP em Bioquímica de Alimentos

Young Investigator Fellowship in Food Biochemistry

Nº: 2383

Área de conhecimento: Bioquímica

Field of knowledge: Biochemistry

Nº do processo FAPESP: 2017/50349-0

FAPESP process: 2017/50349-0

Título do projeto: Plano de Desenvolvimento Institucional em Pesquisa do ITAL – PDIP/ITAL

Project title: Plan for Institutional Development in Research of the Institute of Food Technology - PDIP / ITAL

Área de atuação: Bioquímica de Alimentos

Working area: Food Biochemistry

Quantidade de vagas: 1

Number of places: 1

Pesquisador principal: Dra. Maria Teresa Bertoldo Pacheco

Principal investigator: Dra. Maria Teresa Bertoldo Pacheco

Unidade/Instituição: Centro de Ciência e Qualidade de Alimentos – CCQA / Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL

Unit/Instituition: Centro de Ciência e Qualidade de Alimentos – CCQA / Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL

Data limite para inscrições: 20/10/2018

Deadline for submissions: 2018-10-20

Publicado em: 17/09/2018

Publishing date: 2018-09-17

Localização: Av. Brasil, 2880, Jardim Chapadão, Campinas

Locale: Av. Brasil, 2880, Jardim Chapadão, Campinas

E-mail para inscrições: eaip.ital@ital.sp.gov.br

E-mail for proposal submission: eaip.ital@ital.sp.gov.br

  • Resumo Summary

    O Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL) abre inscrições para seleção de candidatos a uma Bolsa de Jovem Pesquisador (JP) na área de Bioquímica de Alimentos. O JP deverá desenvolver projeto de pesquisa para ampliação da atuação do Instituto na área de Segurança e Saudabilidade de Alimentos, visando a obtenção e caracterização de peptídeos bioativos através de hidrólise enzimática de proteínas de alimentares. 

    A bolsa de JP terá duração de 24 meses e será financiada pela Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) e vinculada ao Plano de Desenvolvimento Institucional em Pesquisa do ITAL (PDIP - processo n.: 2017/50349-0). O candidato selecionado receberá uma Bolsa Jovem Pesquisador da FAPESP no valor de R$ 8.152,20 mensais e isenta de imposto de renda. Adicionalmente, o projeto Jovem Pesquisador selecionado, após apresentação à Fapesp e revisão por pares, poderá receber um Auxílio à Pesquisa, conforme descrito em http://www.fapesp.br/4521.  

    1. Vaga - Informações Aprofundadas / Experiência Requerida 

    O JP deverá desenvolver projeto de pesquisa para ampliação da atuação do Instituto na área de Segurança e Saudabilidade de Alimentos, especificamente para obtenção e caracterização de peptídeos multifuncionais, com atividade em doenças degenerativas não transmissíveis, através de hidrólise enzimática de proteínas alimentares. 

    O JP realizará estudos experimentais abordando aspectos fisiológicos, bioquímicos e moleculares comparativos entre peptídeos de origem alimentar, obtidos por diferentes sistemas enzimáticos. Recomenda-se que o jovem pesquisador tenha experiência prévia em pesquisas com hidrólise enzimática, proteólise, isolamento de peptídeos, análise de sequências proteicas e ensaios com cultura celular. O candidato deve domínio de técnicas analíticas instrumentais, tais como: espectrometria de massa, cromatografia líquida de alta eficiência de baixa e alta pressão (FPLC e HPLC), espectrofotometria de microplacas, eletroforese e ensaios imunoenzimáticos (ELISA). 

    O candidato deverá desenvolver um projeto relacionado ao tema proposto, auxiliar na orientação e co-orientação de alunos, colaborar no desenvolvimento de projetos na instituição sede, auxiliar na redação e revisão de trabalhos científicos do grupo de pesquisa e em ações que visem transferência de tecnologia e conhecimento. 

    2. Para a vaga é necessário que o candidato preencha os seguintes requisitos:

    2.1. Possuir doutorado em Química, Biologia Molecular, Engenharia de Alimentos, Farmácia e Bioquímica (Ciências) ou áreas afins;

    2.2. Experiência em desenvolvimento de projeto de pesquisa no exterior (mínimo de 6 meses);

    2.3. Experiência comprovada em:

    a) Pesquisas com estudos de técnicas de determinação de atividade biológica funcional de compostos alimentares;

    b) Pesquisas com estudos de bioacessibilidade e biodisponibilidade de elementos metálicos em amostras de alimentos;

    c) Experiência em métodos de eletroforese, espectrofotometria com microplacas, cromatografia e espectrometria de massa;

    d) Uso de ensaios imunoenzimáticos (ELISA), cultivo celular e ensaios da atividade biológica;

    2.4. Habilidade em trabalhar de forma independente e em colaboração com grupo de pesquisa multidisciplinar, apresentando contato com pesquisadores que possam efetivamente participar do projeto;

    2.5. Conhecimento da língua inglesa para leitura, redação científica e conversação;

    2.6. Apresentar produção científica de alto impacto na área do projeto proposto. 

    3. Aplicação, documentos e datas:

    3.1. Inscrição

    Os documentos listados a seguir deverão ser enviados eletronicamente (em um único PDF) para a comissão avaliadora, para os e-mails eaip.ital@ital.sp.gov.br e mtb@ital.sp.gov.br, com o título “Jovem Pesquisador - Bioquímica de Alimentos”: 

    a) Súmula curricular no modelo da FAPESP (máximo de 4 páginas), conforme recomendações disponíveis em http://www.fapesp.br/5266;

    b) Três cartas de recomendação;

    c) Carta de motivação evidenciando sua aderência aos pré-requisitos exigidos (máximo de 200 palavras);

    d) Proposta de pesquisa relevante para o tema proposto (máximo de 300 palavras).

    Qualquer dúvida ou esclarecimento sobre o edital, entrar em contato através dos e-mails citados. 

    A data limite para as inscrições é 20 de outubro de 2018. 

    3.2. Processo de seleção

    O currículo dos candidatos, com experiência comprovada nos tópicos descritos acima, e a proposta de pesquisa apresentada são elementos-chave no processo de seleção. 

    O candidato receberá um e-mail informando se foi pré-selecionado até 30/10/2018. 

    Dois candidatos pré-selecionados deverão submeter um projeto de pesquisa completo até 30/11/2018 para eaip.ital@ital.sp.gov.br e a decisão final será publicada em http://www.ital.sp.gov.br pela comissão avaliadora.

    The Institute of Food Technology (ITAL) opens applications for the selection of candidates for a Young Investigator (YI) scholarship in Food Biochemistry. The YI will be responsible for developing a research project to expand the Institute's activities in the area of Food Safety and Health, focusing on the obtaining and characterization of bioactive peptides with activity in non-transmissible degenerative diseases through enzymatic hydrolysis of food proteins. 

    The YI scholarship duration is 24 months and will be funded by the São Paulo Research Foundation – FAPESP (www.fapesp.br/en), through its Young Investigator Award Program (http://fapesp.br/en/6251), being part of the ITAL Institutional Development in Research Plan (PDIP - process # 2017 / 50349-0). The selected candidate will receive a Young Researcher Fellowship from FAPESP in the amount of BRL 8,152.20 per month. Additionally, the selected Young Researcher project, after submission to FAPESP and peer reviewing, may receive a Research Grant, as described in http://fapesp.br/en/6251

    The candidate must develop a project related to the proposed topic, assist in the orientation and co-orientation of students, collaborate with other researchers of the Institute and assist in the writing and review of scientific works of the research group, as well as in the transference of technology and knowledge.

    1. Description of the Institute 

    The Institute of Food Technology (ITAL), linked to the São Paulo’s Agency for Agribusiness Technology (APTA) and to the Department of Agriculture and Food Supply of the State of São Paulo, conducts researches, develops products and technology, provides technological assistance, innovation and promotes the diffusion of knowledge in food and beverage packaging, processing and security. Today, ITAL’s activities are focused in the following areas: technology, science and food quality and packaging. The technology area includes specialized units in meat products, cereals, chocolate, candy, confectionery, bakery products, dairy products, fruits, vegetables and industrial processes engineering. The division of science and quality comprises chemical, physical, sensory and microbiological laboratories. The packaging area has specialized laboratories in metallic materials, glass, plastic, cellulose and distribution and transportation packaging.

    2. Position: Detailed Information / Required Experience 

    The YI will carry out experimental studies addressing physiological, biochemical and molecular aspects of food-derived peptides obtained by different enzymatic systems. It is expected that the obtained peptides have activity in non-transmissible degenerative diseases. It is recommended that the YI has previous research experience with enzymatic hydrolysis, proteolysis, peptide isolation, protein sequence analysis and cell culture.

    The YI should domain instrumental analytical techniques such as: mass spectrometry, liquid chromatography / HPLC, microplate spectrophotometry, electrophoresis and enzyme-linked immunosorbent assays / ELISA.

    3. This position requires applicants with profile and skills as follows:

    3.1. Doctorate (PhD) in Analytical Chemistry, Molecular Biology, Food Engineering, Pharmacy and Biochemistry (Sciences) or related fields;

    3.2. Experience in developing research project abroad (minimum 6 months);

    3.3. Proven experience with:

    a) Studies of techniques to determine the biological activity of food compounds;

    b) Bioaccessibility and bioavailability studies of micronutrients in food;

    c) Analytical methods applying electrophoresis, spectrophotometry with microplates, chromatography and mass spectrometry;

    d) Application of enzyme immunoassays (ELISA), cell culture and biological activity assays;

    3.4. Ability to work independently and in collaboration with a multidisciplinary research group, making contact with researchers who can effectively participate in the project;

    3.5. Fluent English (reading, scientific writing and conversation); 

    3.6. High impact scientific production in the proposed project area.

    4. Application documents and dates:

    4.1. Application 

    Please submit the application electronically, including:

    a) Curriculum vitae summary according to FAPESP instructions - http://www.fapesp.br/en/6351 – (4 pages MAX);

    b) Three recommendation letters;

    c) Motivation Letter presenting your adherence to the established requirements (200 words MAX);

    d) Short research proposal relevant for the area of interest of this position (300 words MAX).

    All the information should be sent to the evaluation committee in a single pdf file, via the e-mails: eaip.ital@ital.sp.gov.br and mtb@ital.sp.gov.br, with the title "Young Investigator - Food Biochemistry". Doubts may be clarified by the same e-mail addresses. 

    The closing date for applications is October 20, 2018.

    4.2. Selection Process 

    The candidates' curriculum, with proven experience in the topics described above, and the submitted research proposal are key elements in the selection process. 

    The candidate will receive an email informing if he/she was preselected for this position by October 30, 2018. Two pre-selected candidates will be asked to submit a full Research Project to eaip.ital@ital.sp.gov.br by November 30, 2018. 

    The final decision will be informed by email and posted at http://www.ital.sp.gov.br by the evaluation committee.