Bolsa JP em Química de Alimentos

Young Investigator Fellowship in Food Chemistry

Nº: 2382

Área de conhecimento: Química

Field of knowledge: Chemistry

Nº do processo FAPESP: 2017/50349-0

FAPESP process: 2017/50349-0

Título do projeto: Plano de Desenvolvimento Institucional em Pesquisa do ITAL – PDIP/ITAL

Project title: Plan for Institutional Development in Research of the Institute of Food Technology - PDIP / ITAL

Área de atuação: Química de Alimentos

Working area: Food Chemistry

Quantidade de vagas: 1

Number of places: 1

Pesquisador responsável: Dr. Marcelo Morgano

Principal investigator: Dr. Marcelo Morgano

Unidade/Instituição: Centro de Ciência e Qualidade de Alimentos – CCQA / Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL

Unit/Instituition: Centro de Ciência e Qualidade de Alimentos – CCQA / Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL

Data limite para inscrições: 20/10/2018

Deadline for submissions: 2018-10-20

Publicado em: 17/09/2018

Publishing date: 2018-09-17

Localização: Avenida Brasil, 2880, Jardim Chapadão, Campinas

Locale: Avenida Brasil, 2880, Jardim Chapadão, Campinas

E-mail para inscrições: eaip.ital@ital.sp.gov.br

E-mail for proposal submission: eaip.ital@ital.sp.gov.br

  • Resumo Summary

    O Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL) abre inscrições para seleção de candidatos a uma Bolsa de Jovem Pesquisador (JP) na área de Química de Alimentos. O JP deverá desenvolver projeto de pesquisa para ampliação da atuação do instituto na área de Segurança e Saudabilidade de Alimentos, com estudos de fortificação e aplicação de nanopartículas minerais em alimentos, estudos de biodisponibilidade, bioacessibilidade e especiação de minerais. 

    A bolsa de JP terá duração de 24 meses e será financiada pela Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) e vinculada ao Plano de Desenvolvimento Institucional em Pesquisa do ITAL (PDIP - processo n.: 2017/50349-0). O candidato selecionado receberá uma Bolsa Jovem Pesquisador da FAPESP no valor de R $ 8.152,20 mensais. O projeto Jovem Pesquisador selecionado, após apresentação à FAPESP e revisão por pares, poderá receber um Auxílio à Pesquisa, conforme descrito em http://www.fapesp.br/4521.  

    1. Vaga - Informações Aprofundadas / Experiência Requerida 

    O candidato deve ter doutorado em Química Analítica (Ciências) ou áreas afins, com experiência em técnicas de cultivo celular; ter conhecimento para conduzir estudos de bioacessibilidade e biodisponibilidade de elementos metálicos em amostras de alimentos e ter domínio de técnicas analíticas instrumentais (como ICP OES e ICP-MS). É recomendável que o jovem pesquisador tenha experiência prévia em pesquisas com nanopartículas de minerais para fortificação de alimentos e estudos com isótopos estáveis.

    O candidato deverá desenvolver um projeto relacionado ao tema proposto, auxiliar na orientação e co-orientação de alunos, colaborar no desenvolvimento de projetos na instituição sede, auxiliar na redação e revisão de trabalhos científicos do grupo de pesquisa e em ações que visem transferência de tecnologia e conhecimento. 

    2. Para a vaga é necessário que o candidato preencha os seguintes requisitos:

    2.1. Possuir doutorado em Química Analítica (Ciências) ou áreas afins;

    2.2. Experiência em desenvolvimento de projeto de pesquisa no exterior (mínimo de 6 meses);

    2.3. Experiência comprovada em:

    2.3.1.  Pesquisas com estudos de técnicas de cultivo celular;

    2.3.2. Pesquisas com estudos de bioacessibilidade e biodisponibilidade de elementos metálicos em amostras de alimentos;

    2.3.3. Experiência em métodos espectrométricos de análise de metais;

    2.3.4. Uso de nanopartículas minerais em alimentos.

    2.4. Habilidade em trabalhar de forma independente e em colaboração com grupo de pesquisa multidisciplinar, apresentando contato com pesquisadores que possam efetivamente participar do projeto;

    2.5. Conhecimento da língua inglesa para leitura, redação científica e conversação;

    2.6. Apresentar produção científica de alto impacto na área do projeto proposto. 

    3. Aplicação, documentos e datas:

    3.1. Inscrição

    Os documentos listados a seguir deverão ser enviados eletronicamente (em um único PDF) para a comissão avaliadora, para os e-mails eaip.ital@ital.sp.gov.br e morgano@ital.sp.gov.br, com o título “Jovem Pesquisador - Química de Alimentos”:  

    a) Súmula curricular no modelo da FAPESP (máximo de 4 páginas), conforme recomendações disponíveis em http://www.fapesp.br/5266.

    b) Três cartas de recomendação.

    c) Carta de motivação evidenciando sua aderência aos pré-requisitos exigidos (máximo de 200 palavras).

    d) Proposta de pesquisa relevante para o tema proposto (máximo de 300 palavras).

    Qualquer dúvida ou esclarecimento sobre o edital, entrar em contato através dos e-mails citados. 

    A data limite para as inscrições é 20 de outubro de 2018. 

    3.2. Processo de seleção

    O currículo dos candidatos, com experiência comprovada nos tópicos descritos acima, e a proposta de pesquisa apresentada são elementos-chave no processo de seleção.

    O candidato receberá um e-mail informando se foi pré-selecionado até 30/10/2018.

    Dois candidatos pré-selecionados deverão submeter um projeto de pesquisa completo até 30/11/2018 para eaip.ital@ital.sp.gov.br e a decisão final será publicada em http://www.ital.sp.gov.br/ pela comissão avaliadora.

    The Institute of Food Technology (ITAL) opens applications for the selection of candidates for a Young Investigator (YI) scholarship in Food Chemistry area. The YI will be responsible for developing a research project to expand the Institute's activities in the area of Food Safety and Health, focusing on fortification studies and application of mineral nanoparticles in food, bioavailability studies, bioaccessibility and mineral speciation.

    The YI scholarship duration is 24 months and will be funded by the São Paulo Research Foundation – FAPESP (www.fapesp.br/en), through its Young Investigator Award Program (http://fapesp.br/en/6251), being part of the ITAL Institutional Development in Research Plan (PDIP - process # 2017 / 50349-0). The selected candidate will receive a Young Researcher Fellowship from FAPESP in the amount of BRL 8,152.20 per month. Additionally, the selected Young Researcher project, after submission to FAPESP and peer reviewing, may receive a Research Grant, as described in http://fapesp.br/en/6251.

    The candidate must develop a project related to the proposed topic, assist in the orientation and co-orientation of students, collaborate with other researchers of the Institute and assist in the writing and review of scientific works of the research group, as well as in the transference of technology and knowledge.

    1. Description of the Institute 

    The Institute of Food Technology (ITAL), linked to the São Paulo’s Agency for Agribusiness Technology (APTA) and to the Department of Agriculture and Food Supply of the State of São Paulo, conducts researches, develops products and technology, provides technological assistance, innovation and promotes the diffusion of knowledge in food and beverage packaging, processing and security. Today, ITAL’s activities are focused in the following areas: technology, science and food quality and packaging. The technology area includes specialized units in meat products, cereals, chocolate, candy, confectionery, bakery products, dairy products, fruits, vegetables and industrial processes engineering. The division of science and quality comprises chemical, physical, sensory and microbiological laboratories. The packaging area has specialized laboratories in metallic materials, glass, plastic, cellulose and distribution and transportation packaging.

    2. Required Experience 

    The candidate must have a doctorate in Analytical Chemistry (Sciences) or related areas, with experience in cell culture techniques; have knowledge to conduct bioaccessibility and bioavailability studies of metal elements in food samples and have mastered instrumental analytical techniques (such as ICP OES and ICP-MS). It is recommended that the candidate has previous experience in research with nanoparticles of minerals for food fortification and studies with stable isotopes.

    3. This position requires applicants with profile and skills as follows:

    3.1. Doctorate (PhD) in Analytical Chemistry (Sciences) or related areas;

    3.2. Experience in developing research project abroad (minimum 6 months);

    3.3. Proven experience in:

    a) Cell culture techniques research;

    b) Bioaccessibility and bioavailability research with metallic elements in food samples;

    c) Metal spectrometric analysis;

    d) Mineral nanoparticles applied in food;

    3.4. Ability to work independently and in collaboration with a multidisciplinary research group, making contact with researchers who can effectively participate in the project;

    3.5. Fluent English (reading, scientific writing and conversation); 

    3.6. High impact scientific production in the proposed project area. 

    4. Application documents and dates:

    4.1. Application 

    Please submit the application electronically, including:

    a) Curriculum vitae summary according to FAPESP instructions - http://www.fapesp.br/en/6351 – (4 pages MAX);

    b) Three recommendation letters;

    c) Motivation Letter presenting your adherence to the established requirements (200 words MAX);

    d) Short research proposal relevant for the area of interest of this position (300 words MAX).

    All the information should be sent to the evaluation committee in a single pdf file, via the e-mails: eaip.ital@ital.sp.gov.br and morgano@ital.sp.gov.br, with the title "Young Investigator - Food Chemistry". Doubts may be clarified by the same e-mail addresses. 

    The closing date for applications is October 20, 2018.

    4.2. Selection Process 

    The candidates' curriculum, with proven experience in the topics described above, and the submitted research proposal are key elements in the selection process. 

    The candidate will receive an email informing if he/she was preselected for this position by October 30, 2018. 

    Two pre-selected candidates will be asked to submit a full Research Project to eaip.ital@ital.sp.gov.br by November 30, 2018. The final decision will be informed by email and posted at http://www.ital.sp.gov.br/ by the evaluation committee.