Bolsa de JP em Contaminação de Alimentos por Embalagens

Young Investigator Fellowship in Food Contaminants from Packaging

Nº: 2798

Área de conhecimento: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Field of knowledge: Food science and technology

Nº do processo FAPESP: 2017/50349-0

FAPESP process: 2017/50349-0

Título do projeto: Plano de Desenvolvimento Institucional em Pesquisa do Instituto de Tecnologia de Alimentos – PDIP/ITAL

Project title: Plan for Institutional Development in Research of the Institute of Food Technology - PDIP / ITAL

Área de atuação: Identificação de sustâncias não intencionalmente adicionadas em embalagens para alimentos

Working area: Identification of Non Intentionally Added Substances in food packaging

Quantidade de vagas: 1

Number of places: 1

Pesquisador principal: Prof. Dra. Marisa Padula

Principal investigator: Prof. Dra. Marisa Padula

Unidade/Instituição: Centro de Tecnologia de Embalagem do Instituto de Tecnologia de Alimentos - Cetea/Ital

Unit/Instituition: Centro de Tecnologia de Embalagem do Instituto de Tecnologia de Alimentos - Cetea/Ital

Data limite para inscrições: 13/05/2019

Deadline for submissions: 2019-05-13

Publicado em: 09/04/2019

Publishing date: 2019-04-09

Localização: Av. Brasil, 2880, Campinas

Locale: Av. Brasil, 2880, Campinas

E-mail para inscrições: eaip.ital@ital.sp.gov.br

E-mail for proposal submission: eaip.ital@ital.sp.gov.br

  • Resumo Summary

    O Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL) abre inscrições para seleção de candidatos a uma Bolsa de Jovem Pesquisador (JP) na área de investigação de Contaminantes Químicos de Alimentos decorrentes da migração a partir de materiais de embalagem. O JP deverá desenvolver projeto de pesquisa para ampliação da atuação do Instituto na área de Segurança e Saudabilidade de Alimentos, com enfoque em compostos potencialmente migrantes de embalagens, visando o estabelecimento de competência e infraestrutura para estudo da ocorrência e do potencial de migração e de toxicidade de contaminantes não intencionalmente adicionados (NIAS) em materiais de embalagem destinados ao contato com alimentos. 

    A bolsa de JP, com duração de 48 meses e vinculada ao Plano de Desenvolvimento Institucional em Pesquisa do ITAL (PDIP - processo n.: 2017/50349-0), será financiada pela Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP). O candidato selecionado receberá uma Bolsa Jovem Pesquisador da FAPESP no valor de R$ 8.377,50 mensais e isenta de imposto de renda. Adicionalmente, o projeto Jovem Pesquisador selecionado, após apresentação à FAPESP e revisão por pares, poderá receber um Auxílio à Pesquisa, conforme descrito em http://www.fapesp.br/4521

    Sobre a vaga

    O JP deverá desenvolver projeto de pesquisa para ampliação da atuação do Instituto na área de Segurança e Saudabilidade de Alimentos, especificamente para implantação da área de estudos de contaminantes não intencionalmente adicionados (NIAS) em materiais de embalagem plásticos destinados ao contato com alimentos, com o uso de técnicas analíticas de alta sensibilidade como cromatografia gasosa com detector de massa/massa (CG-MS/MS) para compostos voláteis e semi-voláteis e a cromatografia líquida de alta resolução com sistema de tempo de voo/ espectrometria de massas (LC/Q-TOF/MS) para compostos não voláteis. 

    O JP realizará os estudos experimentais considerando diferentes materiais plásticos e estruturas de embalagem para contato com alimentos; condições de uso, como tipo de processamento do alimento, temperaturas utilizadas e condições de estocagem e consumo; e os requerimentos de legislações para aprovação desses materiais para contato com alimentos.

    O candidato deverá desenvolver um projeto relacionado ao tema proposto, auxiliar na orientação e co-orientação de alunos, colaborar no desenvolvimento de projetos na instituição sede, auxiliar na redação e revisão de trabalhos científicos do grupo de pesquisa e em ações que visem transferência de tecnologia e conhecimento.

    Experiência requerida

    Recomenda-se que o jovem pesquisador tenha experiência prévia com composição e química de materiais plásticos, formulações, condições de processamento e processos de degradação de plásticos. É ainda desejável que o JP tenha conhecimentos em toxicologia e sobre a relação de estruturas químicas com potencial carcinogênico. O candidato deve ter domínio de técnicas analíticas instrumentais, tais como: espectrometria de massas, cromatografia líquida de alta eficiência (LC/Q-TOF/MS) e cromatografia gasosa com detector de massa/massa (CG-MS/MS).

    Pré-requisitos da vaga

    Para a vaga é necessário que o candidato preencha os seguintes pré-requisitos:

    • Possuir doutorado em Química, Engenharia de Alimentos, Engenharia Química, Engenharia de Materiais ou áreas afins;
    • Experiência em desenvolvimento de projeto de pesquisa no exterior (mínimo de 6 meses);
    • Experiência prática comprovada em técnicas instrumentais como cromatografia gasosa, cromatografia líquida e espectrometria de massas;
    • Conhecimento sobre embalagens para contato com alimentos;
    • Conhecimento de toxicologia, relação estrutura química e potencial carcinogênico e de estudos de exposição de consumidores a contaminantes;
    • Conhecimento sobre composição e química de materiais plásticos, formulações, condições de processamento e processos de degradação de plásticos;
    • Habilidade em trabalhar de forma independente e em colaboração com grupo de pesquisa multidisciplinar;
    • Conhecimento da língua inglesa para leitura, redação científica e conversação;
    • Apresentar produção científica de alto impacto na área do projeto proposto.

    Aplicação, documentos e datas

    Inscrição

    Os documentos listados a seguir deverão ser enviados eletronicamente (em um único PDF) para a comissão avaliadora, para os e-mails eaip.ital@ital.sp.gov.br e mpadula@ital.sp.gov.br, com o título “Jovem Pesquisador – Contaminação Química vs Segurança de Alimentos: migração de substância não intencionalmente adicionadas (NIAS) da embalagem para alimentos”:  

    a) Súmula curricular no modelo da FAPESP (máximo de 4 páginas), conforme recomendações disponíveis em http://www.fapesp.br/5266;
    b) Carta de motivação evidenciando sua aderência aos pré-requisitos exigidos no item 2 (máximo de 200 palavras);
    c) Proposta de pesquisa relevante para o tema proposto (máximo de 300 palavras).

    Qualquer dúvida ou esclarecimento sobre o edital, entrar em contato através dos e-mails citados. 

    A data limite para as inscrições é 13 de maio de 2019. 

    Processo de seleção

    O currículo dos candidatos, com experiência comprovada nos requisitos descritos, e a proposta de pesquisa apresentada serão elementos-chave no processo de seleção. 

    O candidato receberá um e-mail informando se foi pré-selecionado até 20/05/2019. 

    Dois candidatos pré-selecionados deverão submeter um projeto de pesquisa completo até 10/06/2019 para eaip.ital@ital.sp.gov.br e mpadula@ital.sp.gov.br e a decisão final será publicada em http://www.ital.sp.gov.br pela comissão avaliadora. 

    The Institute of Food Technology (ITAL) opens applications for the selection of candidates for a Young Investigator (YI) scholarship in the area of Investigation of Food Chemical Contaminants deriving from the migration of packaging materials. 

    The YI will be responsible for developing a research project to expand the Institute's activities in the area of Food Safety and Health, focusing on potentially migrating substances from food packaging. The aim of the project is to establish competence and infrastructure to study the occurrence, the potential migration and the toxicity of non-intentionally added substances (NIAS) in packaging materials intended for food contact.

    The YI scholarship duration is 48 months and it will be funded by the São Paulo Research Foundation – FAPESP (www.fapesp.br/en), through its Young Investigator Award Program (http://fapesp.br/en/6251) and being part of the ITAL Institutional Development in Research Plan (PDIP - grant number # 2017/50349-0). The selected candidate will receive a Young Researcher Fellowship from FAPESP of R$ 8,377.50 per month. Additionally, the selected Young Researcher project, after submission to FAPESP and peer reviewing, may receive a Research Grant, as described in http://fapesp.br/en/6251.

    Description of the Institute

    The Institute of Food Technology (ITAL), linked to the São Paulo’s Agency for Agribusiness Technology (APTA) and to the Department of Agriculture and Food Supply of the State of São Paulo, conducts researches, develops products and technology, provides technological assistance and innovation and promotes the dissemination of knowledge in food and beverage packaging, processing and security. Today, ITAL’s activities are focused in the following areas: food technology, food science and quality and packaging. The technology area includes specialized units in meat products, cereals, chocolate, candy, confectionery, bakery products, dairy products, fruits and vegetables. The division of science and quality comprises chemical, physical, sensory and microbiological laboratories. The packaging area has specialized laboratories in metallic materials, glass, plastic and cellulose as well as in distribution and transportation packaging. 

    About the position 

    The YI should develop a research project to expand the Institute's activities in the area of NIAS in plastic packaging materials for food contact using high sensitivity analytical techniques such as gas chromatography with mass / mass detector (CG / MS / MS) for volatile and semi-volatile compounds and high resolution liquid chromatography with time-of-flight / mass spectrometry (LC / Q-TOF / MS) for non-volatile compounds.

    The YI will carry out experimental studies considering different plastic materials and packaging structures for food contact and their conditions of use, such as type of processing, temperatures and pressures, storage and consumption conditions, and also considering the legislation requirements for approving such materials.

    The candidate should run a project related to the proposed topic, assist in the orientation and co-orientation of students, collaborate with the researchers of the Institute and assist in the writing and reviewing of scientific works of the research group, as well as in the transference of technology and knowledge.

    Required Experience 

    It is recommended that the young researcher have previous experience with plastic materials composition and chemistry, formulations, processing conditions and plastics degradation byproducts. It is also desirable that the YR have knowledge on toxicology and on the relation of chemical structures with potential carcinogenicity. The candidate should have high skills of instrumental analytical techniques, such as mass spectrometry, high performance liquid chromatography (LC / Q-TOF / MS) and gas chromatography (CG-MS / MS).

    Mandatory requirements

    This position requires applicants with profile and skills as follows:

    • Doctorate (PhD) in Chemistry or Analytical Chemistry, Food Engineering, Chemical Engineering, Materials Engineering or related fields;
    • Experience in developing research projects abroad (minimum 6 months);
    • Proven experience in analytical techniques such as gas chromatography, liquid chromatography and mass spectrometry; 
    • Knowledge on food packaging;
    • Knowledge on toxicology, chemical structure and potential carcinogenicity and studies of consumer’s exposure to contaminants;
    • Knowledge on composition and chemistry of plastics, formulations, processing conditions and degradation byproducts of plastics;
    • Ability to work independently and in collaboration with a multidisciplinary research group, making contact with researchers who can effectively participate in the project;
    • Fluent English (reading, scientific writing and speaking);
    • High impact scientific production in the proposed project area.  

    Application documents and dates

    Application

    Please submit the application electronically, including the following documents:

    a) Curriculum vitae summary according to FAPESP instructions - http://www.fapesp.br/en/6351 – (4 pages MAX);
    b) Motivation Letter presenting your adherence to the established requirements (200 words MAX);
    c) Short research proposal relevant for the area of interest of this position (300 words MAX). 

    All the information should be sent to the evaluation committee in a single pdf file, via the e-mails: eaip.ital@ital.sp.gov.br  and mpadula@ital.sp.gov.br, with the title "Young Investigator Fellowship - Food Safety vs. Chemical Contamination: Migration of Non Intentionally Added Substances (NIAS) from food packaging or packaging materials". Any doubts may be clarified through the same e-mail addresses. 

    The closing date for applications is May 13th, 2019 

    Selection Process 

    The candidates' curriculum, with proven experience in the topics described above, and the submitted research proposal are key elements in the selection process. 

    The candidate will receive an email informing if he/she was preselected for this position by May, 20th, 2019. Two pre-selected candidates will be asked to submit a full Research Project to eaip.ital@ital.sp.gov.br and mpadula@ital.sp.gov.br by June, 10th, 2019. 

    The final decision will be informed by email and posted at http://www.ital.sp.gov.br/ by the evaluation committee.