Bolsa de PD em Ciência de Alimentos

Post-doctoral Fellowhsip in Food Science

Nº: 3323

Área de conhecimento: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Field of knowledge: Food science and technology

Nº do processo FAPESP: 2013/07914-8

FAPESP process: 2013/07914-8

Título do projeto: Biodiversidade de alimentos brasileiros, compostos bioativos e saúde

Project title: Brazilian biodiversity, bioactive compounds and health

Área de atuação: Ciência de Alimentos

Working area: Food Science

Quantidade de vagas: 1

Number of places: 1

Pesquisador principal: Franco Maria Lajolo

Principal investigator: Franco Maria Lajolo

Unidade/Instituição: Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP

Unit/Instituition: Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP

Data limite para inscrições: 15/02/2020

Deadline for submissions: 2020-02-15

Publicado em: 02/01/2020

Publishing date: 2020-01-02

Localização: Av. Prof. Lineu Prestes, 580 bl 14, São Paulo

Locale: Av. Prof. Lineu Prestes, 580 bl 14, São Paulo

E-mail para inscrições: forc@usp.br

E-mail for proposal submission: forc@usp.br

  • Resumo Summary

    O Food Research Center (FoRC) – um dos Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão (CEPID) apoiados pela FAPESP, lotado na Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo (USP) – anuncia uma bolsa de Pós-doutorado no grupo de pesquisa em compostos bioativos de alimentos e saúde. O subprojeto vinculado à referida vaga tem como objetivo principal identificar os efeitos metabólicos do consumo de polifenóis de frutas e caracterizar grupos responsivos à intervenção. Para isso serão conduzidos estudos clínicos e utilizando plataformas metabolômica e proteômica.

    Requisitos:

    • Os candidatos interessados devem ter concluído o doutorado há menos de 7 anos;
    • A posição requer experiência prévia em metabolômica, proteômica e bioinformática. Isto inclui aptidão para operar espectrômetros de massa do tipo qToF e triplo quadrupolo acoplados à cromatografia líquida e possuir familiaridade com softwares para análise de dados e bases de dados de espectrometria de massas.
    • Experiência com análise metabolômica e proteômica aplicada a nutrição/metabolismo de fitoquímicos é desejável;
    • Ter pelo menos duas publicações cientificas em revista indexada dentro da área.

    Inscrições:

    Os candidatos deverão enviar Currículo Lattes atualizado e carta de interesse (em formato PDF) ao Food Research Center (FoRC-USP) aos cuidados do Prof. Franco Maria Lajolo (forc@usp.br).

    A vaga está aberta a brasileiros e estrangeiros. O selecionado receberá Bolsa de Pós-Doutorado da FAPESP no valor de R$ 7.373,10 mensais e Reserva Técnica equivalente a 15% do valor anual da bolsa para atender a despesas imprevistas e diretamente relacionadas à atividade de pesquisa.

    The Food Research Center (FoRC), one of the Research, Innovation and Dissemination Centers (RIDCs) supported by the São Paulo Research Foundation (FAPESP ), has opened a selection for a post-doctoral scholarship linked to a study aiming to evaluate the effects of fruits polyphenols intake on metabolism. The study will be developed at the University of São Paulo’s School of Pharmaceutical Sciences (FoRC’s host institution) in Brazil, with the support of FAPESP.

    Bioactive compounds such as flavanones, mainly narirutin and hesperidin can contribute to a positive effect on health. The aim of the study is to evaluate mechanisms of action not yet explored and to understand how these compounds can modulate metabolism and identify groups responsive to the intervention. For this purpose, a clinical study will be carried out and different metabolomics and proteomic platforms will be employed.

    The candidate must have:

    • Obtained the PhD degree in the last 7 years;
    • Demonstrated experience in metabolomics, proteomics and bioinformatics. This includes the operation of qToF and triple quadrupole mass spectrometers coupled to liquid chromatography and familiarity with data analysis softwares and mass spectrometry databases. The experience would be attested by dissertation, thesis or at least two publications in indexed journals;
    • Experience with metabolomics analysis applied to nutrition/ metabolism of phytochemicals.

    Registration:

    Applicants must send an updated CV and motivation letter (PDF format) to Professor Franco Maria Lajolo via email (forc@usp.br).

    This opportunity is open to candidates of any nationalities. The selected candidate will receive a FAPESP’s Post-Doctoral fellowship in the amount of R$ 7,373.10 monthly and a research contingency fund, equivalent to 15% of the annual value of the fellowship which should be spent in items directly related to the research activity.