Bolsa de PD em Engenharia de Alimentos

Post-doctoral Fellowship in Food Engineering

Nº: 3182

Área de conhecimento: Ciência e Tecnologia de Alimentos

Field of knowledge: Food science and technology

Nº do processo FAPESP: 2013/07914-8

FAPESP process: 2013/07914-8

Título do projeto: Encapsulamento de agentes bioativos não polares em emulsões convencionais, emulsões de Pickering ou nanoemulsões: aplicação em filmes ativos e estudos de conservação de atividade e liberação controlada

Project title: Encapsulation of non-polar bioactive agents in conventional emulsions, Pickering emulsions, or nanoemulsions: application in active films, and activity conservation and controlled release studies

Área de atuação: Engenharia de Alimentos

Working area: Food Engineering

Quantidade de vagas: 1

Number of places: 1

Início: 02/03/2020

Start: 2020-03-02

Pesquisador responsável: Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco

Principal investigator: Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco

Unidade/Instituição: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos

Unit/Instituition: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos

Data limite para inscrições: 08/11/2019

Deadline for submissions: 2019-11-08

Publicado em: 20/09/2019

Publishing date: 2019-09-20

Localização: Av. Duque de Caxias Norte, 225, Pirassununga

Locale: Av. Duque de Caxias Norte, 225, Pirassununga

E-mail para inscrições: pjsobral@usp.br

E-mail for proposal submission: pjsobral@usp.br

  • Resumo Summary

    O Centro de Pesquisa em Alimentos (FoRC), um dos Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão (CEPIDs) apoiados pela FAPESP, possui uma bolsa de pós-doutorado no Departamento de Engenharia de Alimentos (ZEA) da Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo (FZEA-USP) para desenvolver o projeto de pesquisa “Encapsulamento de agentes bioativos não polares em emulsões convencionais, emulsões de Pickering ou nanoemulsões: aplicação em filmes ativos e estudos de conservação de atividade e liberação controlada”, no período de março de 2020 a fevereiro de 2022, tendo o Prof. Paulo José do Amaral Sobral como supervisor.

    Esta oportunidade está aberta a jovens pesquisadores com um doutorado recente (não mais de sete anos antes da inscrição) e um histórico de pesquisa bem-sucedida e com excelente desempenho nas áreas de Engenharia, Ciência ou Tecnologia de Alimentos, para o gerenciamento e realização de pesquisas sobre o desenvolvimento e caracterizações de nanocompósitos à base de biopolímeros aditivados com princípios ativos não polares incorporados em emulsões O/A.

    Requisitos

    a) Doutorado em Engenharia de Alimentos ou áreas afins;
    b) Produção científica significativa em periódicos indexados;
    c) Fluência em inglês;
    d) Motivação e capacidade de trabalhar em equipe.

    Documentação para inscrição

    a) Carta de apresentação e motivação;
    b) Curriculum Vitae (máximo de quatro páginas), incluindo formação acadêmica, uma lista com até 10 publicações mais importantes e relevantes e o link para MyResearchID ou ORCID;
    c) Cópia do diploma de doutorado,
    d) Duas cartas de recomendações.

    Inscrição e Prazo

    Os candidatos devem enviar sua documentação por e-mail para pjsobral@usp.br com o assunto “FoRC PD Nanoemulsion”.

    As cartas de recomendação devem ser enviadas diretamente pelo autor para o e-mail pjsobral@usp.br.

    Todos os documentos devem ser enviados até 8 de novembro de 2019.

    Resultado

    O resultado do processo seletivo será anunciado até 22 de novembro de 2019, por correspondência eletrônica. O candidato selecionado receberá apoio da FAPESP no valor de R$ 7.373,10 (~ US$ 1.900,00) por mês, durante 24 meses, e exige dedicação em tempo integral ao projeto de pesquisa. Esta bolsa pode ser renovada por mais dois anos.

    A bolsa oferece suporte para pesquisadores que precisam se mudar para a cidade de Pirassununga (SP), Brasil, sede da instituição. Mais informações sobre a bolsa podem ser encontradas aqui: http://www.fapesp.br/270.

    The Food Research Center (FoRC) is a Research, Innovation and Dissemination Center (RIDC) created in July 2013 with support from the São Paulo Research Foundation (FAPESP) for multidisciplinary research in Food and Nutrition. The goal of the FoRC is to address key global challenges and develop internationally-ranked fundamental, strategic and applied research, benefiting Brazilian agribusiness, consumers, policymakers and regulatory agencies, promoting socio-economic development in the country. The research strengths of FoRC are concentrated at three focal points: 1) Carbohydrates, food and health; 2) Brazilian food biodiversity, bioactive compounds and health; 3) Risks and benefits of microbes in foods.

    The FoRC has a post-doctoral fellowship in the Department of Food Engineering (ZEA) of University of São Paulo’s School of Animal Science and Food Engineering (FZEA-USP) to develop the research plan “Encapsulation of non-polar bioactive agents in conventional emulsions, Pickering emulsions, or nanoemulsions: application in active films, and activity conservation and controlled release studies” in the second focal point (Brazilian food biodiversity, bioactive compounds and health), for the period March 2020 to February 2022, having Professor Paulo José do Amaral Sobral as supervisor.

    This opportunity is open to distinguished young researchers with a recent doctorate degree (no more than seven years prior to application) and a successful research track record, as well as outstanding performance in the areas of Food Engineering, Science or Technology, for the management and realization of research on the development and characterizations of biopolymers-based nanocomposites additivated with non-polar active principles incorporated into O/W emulsions.

    Requirements

    a) PhD degree in Food Engineering or similar domains;
    b) Significant scientific production in indexed journals;
    c) Fluency in English;
    d) Motivation and ability to teamwork.

    Documentation for application

    a) Letter of introduction and motivation;
    b) Curriculum Vitae (maximum of four pages) including academic background, a list with up to 10 most important and relevant publications, and the link to MyResearchID or ORCID;
    c) Copy of PhD certificate;
    d) Two letters of recommendations.

    Application and Deadline

    Candidates should apply their documentation by email to pjsobral@usp.br with subject “FoRC PD Nanoemulsion”. Recommendation letters should be sent directly by the author to e-mail pjsobral@usp.br. All documents should be submitted up to November 8th, 2019.

    Result

    The result of the selection process will be announced until November 22th, 2019, by electronic correspondence. The selected candidate will receive a Post-Doctorate fellowship support from FAPESP, amounting to 7,373.10 BRL (~1900 USD) per month for 24 months, and demands full time dedication to the research project. This fellowship can be renovated for more two years.

    The fellowship features a setup support for researchers who need to move to the city of Pirassununga (SP), Brazil, the institution's headquarters. More information about the fellowship can be found here: http://www.fapesp.br/en/5427.